Herbaty Oolong
Oolong to odmiana półfermentowanej herbaty o łagodnym, słodkim smaku i drzewno-kwiatowym aromacie. Herbata produkowana jest głównie w Chinach i Tajwanie. Po zbiorze liście herbaty poddawane są więdnięciu, a po utracie wilgotności przetrzymywane są w wiklinowych koszach i potrząsane, dzięki czemu zbyt wysuszone brzegi listków ocierają się i przyśpieszają etap fermentacji. Następnie herbata jest suszona. Liście są duże, całe, gdyż w przypadku Oolongów pomijany jest etap zwijania.
Oolong zawiera małą ilość kofeiny a jego spożywanie jest zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie. Picie naparu wpływa także na proces spalania tłuszczu, przemianę materii oraz reguluje cholesterol.
Herbatę zalewamy wodą o temp. 90oC i parzymy przez ok. 5 min.
Delikatnie skręcone liście herbaty oolong poddawane częściowej fermentacji wraz z mlekiem, które nadaje jej specyficzny zapach i delikatnie maślany, kremowy smak. Półfermentowana herbata z dodatkiem skórki pomarańczowej tworzy ciekawą kompozycję smakową. Chińska herbata zielona obsypana zmielonym korzeniem żeń-szenia oraz płatkami żeń-szenia. Wzmacnia układ immunologiczny, broni nasz organizm przed wirusami oraz bakteriami. Przydaje się szczególnie ...
Wyświetlanie od 1 do 3 (z 3 pozycji)
Stron: 1
|
|