YERBA MATE
Herbata z Ostrokrzewu Paragwajskiego (Ilex Paraguarensis). Krzew lub niskie drzewo, w stanie dzikim występuje w Ameryce Południowej. Obecnie uprawiany w Brazylii, Paragwaju i północnej Argentynie. Z wysuszonych, poddanych fermentacji i rozdrobnionych liści otrzymujemy mocno energetyzujący napar w działaniu podobny do kawy. Jest bogaty w witaminy(szczególnie A i C) i mikroelementy, dlatego jest polecany dla osób podczas rekonwalescencji. Zdobyła duży rozgłos dzięki skutecznym właściwościom odchudzającym. Wykazuje silne działanie oczyszczające organizm z toksyn a także wspomaga koncentrację.
Napar seledynowo - zielony, o specyficznym lekko gorzkawym smaku i charakterystycznym aromacie. Odmiana brazylijska, palona budzi skojarzenia z kawa naturalną. Napar o barwie głębokiego brązu.
Tradycyjny sposób przygotowywania naparu Yerba Mate wymaga użycia tykwy (wydrążony owoc tykwy, nazywany też Calebasse). Najpierw przygotowujemy naczynie, zalewając je wrzątkiem na około 12 godzin, następnie delikatnie oczyszczamy za pomocą łyżeczki. Nasypujemy ľ objętości naczynia Yerba Mate i umieszczamy wewnątrz bombillę (sączek, zazwyczaj metalowa rurka umożliwiająca delektowanie się czystym naparem). Zalewamy wodą (niewiele ponad linię liści) o temperaturze około 75° C i parzymy około 5 minut. Powtórnie zalewamy liście wodą aż uzyskany napar zupełnie straci smak i zapach.
Napar seledynowo - zielony, o specyficznym lekko gorzkawym smaku i charakterystycznym aromacie. Odmiana brazylijska, palona budzi skojarzenia z kawa naturalną. Napar o barwie głębokiego brązu.
Tradycyjny sposób przygotowywania naparu Yerba Mate wymaga użycia tykwy (wydrążony owoc tykwy, nazywany też Calebasse). Najpierw przygotowujemy naczynie, zalewając je wrzątkiem na około 12 godzin, następnie delikatnie oczyszczamy za pomocą łyżeczki. Nasypujemy ľ objętości naczynia Yerba Mate i umieszczamy wewnątrz bombillę (sączek, zazwyczaj metalowa rurka umożliwiająca delektowanie się czystym naparem). Zalewamy wodą (niewiele ponad linię liści) o temperaturze około 75° C i parzymy około 5 minut. Powtórnie zalewamy liście wodą aż uzyskany napar zupełnie straci smak i zapach.
Wyświetlanie od 1 do 21 (z 21 pozycji)
Stron: 1